Milyen munkákat végez el egy profi zárszerelő?

Sokan nem is tudják pontosan, hogy milyen munkákat végez el egy zárszerelő. Alapvetően csak a zárcserére gondolnak, pedig egy zárszerelő szakember munkája ennél lényegesen sokrétűbb. De milyen munkákkal is bízhatjuk meg őket? Nem árt tudni, hiszen sosem tudhatjuk, mikor lesz szükség a szakértelmükre, és jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy őket kell hívni.

– zárcsere: ez a legelterjedtebb munka, amivel megbízzák a zárszerelőket. A szerelő silány zárakat tud modernre cserélni, de beltéri ajtók cseréje sem jelent gondot a számára, ahogyan a szekrényzárak sem.

– zárbetétcsere: vannak esetek, amikor nincs szükség az egész zár cseréjére, mert alapvetően nincs a zárnak semmi baja. Mindössze új kulcsra van szükségünk, ilyenkor pedig elég csak azt az alkatrészt kicserélni, amiben a kulcs mozog, ez pedig a zárbetét. Ilyen eset a költözés, új lakás, kulcsvesztés, szakítás.

– főkulcs-rendszer kiépítése: a hotelek és irodák esetén igény van arra, hogy minden szoba vagy iroda külön kulccsal záródjon, viszont egy közös kulcsra is igény van, hogy a takarítószemélyzetnek, esetleg a főnöknek ne kelljen egy egész rakás kulcsot magával cipelnie. A főkulcs rendszer a megoldás, melynek kiépítését szintén bízhatjuk zárszerelőre.

– zárjavítás: a zárak esetében nemcsak a csere jöhet szóba, hanem a javítás is, amit egy profi zárszerelő meg is tud csinálni.

– zárkarbantartás: ez a legtöbbeknek az olajozást jelenti, esetleg pár csavar meghúzását. Nagyot persze nem tévedünk, de sokszor nem is tudjuk, hogy ezekre lenne szükség. Csak annyit tapasztalunk, hogy a zárral valami nem stimmel, akad, esetleg szorul. Ilyenkor is bátran hívjunk zárszerelőt, mert bár lehet, hogy csak némi karbantartásra lesz szükség, de a szerelő azt is precízen és gyorsan el tudja végezni.

– zárnyitás: kulcsvesztés esetén, amikor ezer százalék biztosak vagyunk benne, hogy nem lopás történt, akkor szükség lehet arra, hogy valaki kinyissa nekünk az ajtót, lehetőleg a zár megsértése nélkül, mert van valahol pótkulcsunk.