zárnyitás pécs, zárnyitás, lakatos, lakatos Pécs, zár nyitás, zár nyitás pécs, pécsi lakatos

Zárszerelés házilag: megéri?

A zárszerelés nem tűnik olyan nehéz feladatnak, így sokan próbálkoznak vele. Azt viszont nem ért felmérni, hogy valóban jó ötlet-e ez. Vannak persze olyan feladatok, melyeket elvégezhetünk mi magunk is, de a legtöbben spórolási céllal akarnak zárat szerelni, ami viszont nem mindig a legjobb ötlet. Tény, hogy a zárszerelés manapság nem olcsó mulatság, és az árak évek óta csak emelkednek, viszont egy rosszul beszerelt zár komoly biztonsági kockázatot jelent. Melyek azok a feladatok, melyeket elvégezhetünk mi, és meg is éri a spórolást:

  • zár olajozása: a zárak olajozása olyan feladat, ami nem igényel nagy szakértelmet, bár itt is akadhatnak buktatók. A leggyakoribb bajt az okozza, ha valaki nem megfelelő kenőanyagot használ, például étkezési zsírt, étolajat, babaolajat, varrógép olajat, gépolajat, vagy motorolajat. Ezek nem alkalmasak a zárak olajozására, érdemes inkább zárolajat venni, esetleg WD-40 kenőanyagot vásárolni.
  • beltéri ajtó zárcseréje: a beltéri ajtókon gyakorolhatjuk a zárcserét, ha nem olyan ajtóról van szó, amelyet gyakran zárunk. A beltéri ajtókra leginkább egyszerű BB zárak kerülnek, melyek cseréje nem olyan bonyolult, és egy ügyes kezű ezermester meg fogja tudni oldani.

Amit nem érdemes házilag orvosolni

A bejárati ajtók esetén viszont még a zárbetétcsere is kockázatos lehet. Nagyon gyakori betöréses módszer ugyanis a zárroppantás, melyet olyan zárakon szoktak végre hajtani, ahol nem került a helyére megfelelően a zárbetét. Ha nem a megfelelő méretű zárbetétet vesszük, akkor kilóghat, így rá lehet fogni fogóval, és már meg is roppan. Érdemes tehát ezt a feladatot inkább a szerelőre bízni.

Szintén a szerelő feladata legyen a zárcsere. Egy egyszerű BB zár cseréjét még megoldhatja egy ügyes ezermester is, de egy védelemmel ellátott, több ponton záródó zár esetén már sokkal nehezebb a zárcsere is, különösen akkor, ha egy egyszerűbb darabot cserékünk le egy biztonsági zárra. Ha nem megfelelően végezzük el a szerelést, az ajtó nem zár rendesen, így feltörni is könnyebb.