Albérletek zárcseréje esetén mire figyeljünk?

Amikor albérletben költözünk, vagy albérletet adunk ki, akkor a zárcsere sem egy elhanyagolható kérdés. Először is érdemes tisztázni, hogy kinek a feladata. Alapvetően a legtöbb tulajdonos új lakó érkezése előtt zárbetét vagy zárat cserél, de van aki ezt nem teszi meg. Pedig ez célszerű, hiszen hacsak nem másolatvédett kulcs tartozik az ajtóhoz, akkor a régi lakó akár másoltathatott is magának egy kulcsot, és ha nem volt békés az elválás, akár vissza is térhet a lakásba, és nagy a valószínűsége, hogy nem baráti szándék vezérli.

Ha a tulaj nem cserél zárat, attól az albérlő ezt még jelezheti, hogy erre igényt tart. Szabály erre a kérdésre nem vonatkozik, megbeszélni viszont lehet. Abban viszont mindenképp érdemes megegyezni, hogy minek a feladata a munkát elvégeztetni, és hogy kit terhelnek majd a költségek. Ezek tisztázása nélkül a dolog könnye vitába torkollhat, ezt pedig célszerű elkerülni. Az albérlő ugyanis csak úgy, önhatalmúlag nem cserélhet zárat, ahogyan a főbérlő sem, ha már egyszer kiadta a lakását.

Mindig kerüljön be a szerződésbe, hogy ki az illetékes zárcsere esetén

Ahhoz, hogy később ne legyen vita, érdemes szerződésbe foglalni, hogy kinek, milyen esetekben van joga a zárcseréhez, és hogy kit terhelnek a költségek. Ha egy albérlő ragaszkodik a zárcseréhez vagy a zárbetét cseréhez, akkor természetesen erre a főbérlő engedélyt adhat, viszont akkor általában az albérlő fizeti a zárat/zárbetétet és a munkadíjat is. Emellett azonban azt is érdemes belefoglalni a szerződésbe, hogy milyen zárra cserélheti az albérlő a meglévő zárat, hiszen ezen múlhat, hogy éle a lakás lakásbiztosítása van sem.

Akkor is érdekes a kérdés, ha másolatvédett kulcsról van szó. Ebben az esetben a főbérlő megtagadhatja a zárcserét, és jelezheti, hogy mivel másolatvédett a kulcs, az előző lakónál biztosan nem maradt példány, így nincs is szükség a zárcserére. Persze, ha az albérlő ragaszkodik a zárcseréhez, ekkor is lehet, de itt mindenképp érdemes tisztázni, hogy a másolatvédett kulcs másolásához ki kap majd jogosultságot.