zárnyitás pécs, zárnyitás, lakatos, lakatos Pécs, zár nyitás, zár nyitás pécs, pécsi lakatos

Pótkulcstól a másolatvédett kulcsokig, avagy melyik megoldás éri meg jobban?

A zárak kérdéskörét feszegetve a kulcsok témaköre mellett nem mehetünk el csak úgy. Érdekes kérdés ilyenkor az is, hogy milyen kulcsot válasszunk. Legyen másolatvédett vagy erre nincs is szükség? Esetleg letudjuk annyival, hogy még egy plusz kulcsot másoltatunk magunknak? Először is érdemes tisztázni, hogy mit is tud egy másolatvédett kulcs. Azt az illúziót, hogy a kulcs lemásolhatatlan lesz, gyorsan engedjük is el, mert nincs olyan kulcs, amit előbb vagy utóbb, de ne lehetne lemásolni.

A másolatvédett kulcs esetében a másolatvédelem azt jelenti, hogy a másoláshoz jogosultságra van szükség, és a másolást sem végezheti el akárki. Emiatt tehát, ha elveszítünk egy másolatvédett kulcsot, akkor ugyanúgy fennáll az a veszély, hogy kinyitják vele az ajtónkat, ugyanakkor egy albérlő például már nem fog tudni magának sajátot másoltatni, sem senki más, akinek nem lesz hozzá jogosultsága. Ugyanez igaz arra is, akinél elhelyezünk egy pótkulcsot. Ettől azonban még nem leszünk előrébb, ha elveszítjük a kulcsunkat.

Másolatvédett kulcs esetén is rejtsünk el pótkulcsot?

A másolatvédett kulcsot is ugyanúgy elrejthetjük, attól nem kell tartanunk, hogy valaki lemásoltatja, attól viszont igen, hogy megtalálja. A másolatvédelem nem véd meg attól, ha rossz helyre, vagyis könnyen megtalálható helyre rejtjük a kulcsot. Ilyen hely a lábtörlő vagy a kuka alatt, de a térkő, díszkő és a kulcsrejtő doboz sem jó megoldás. A pótkulcs elrejtése független attól, hogy másolatvédett a kulcsunk vagy sem. Ebben az esetben a fontos szempont, hogy a kulcs ne legyen megtalálható.

Mert gondoljunk csak bele, hogy aki keresi a pótkulcsot, valószínűleg nem másoltatni szeretné, hanem bejutni vele. A másolatvédett kulcs nem rossz megoldás, azt azonban tudnunk kell, hogy drágább, mint a hagyományos kulcsok, és a pótkulcs elrejtésében sem lesz különösebben szempont. Ugyanakkor nem rossz megoldás, ha albérletünk van, és akkor sem, rövid távra, mondjuk turistáknak adjuk ki a lakásunkat.