zárnyitás pécs, zárnyitás, lakatos, lakatos Pécs, zár nyitás, zár nyitás pécs, pécsi lakatos

Amikor érdemes főkulcs-rendszerben gondolkodni

Előfordulnak olyan esetek, amikor nem elegendő, hogy egy kulcs csak egyetlen zárat nyit, illetve nem szerencsés, ha a kulcsunk minden zárat ki tud nyitni. Vagy jó lenne, ha mindekét eset egyszerre fordulhatna elő, vagyis jó lenne, ha mindenki be tudna zárkózni, egymáshoz ne tudna bemenni, ugyanakkor mégis jó lenne egyetlen közös kulcs, amikor mondjuk a takarítónő jön, és mindenhová egyetlen kulccsal be is tud menni. Erre a helyzetre a főkulcs-rendszer lesz a megoldás, mert pontosan azt tudja, amit az imént felvázoltunk.

Általában ilyen rendszert lakásokban nem szoktak kiépíteni, minek is, hiszen nem akarunk a családtagok elől bezárkózni, ahogy jobb esetben ők sem akarnak előlünk elrejtőzni. Az irodákban viszont gyakran van ere igény, hogy a munkatársak egymás irodájába nem mehetnek be, ezért is záródik minden iroda saját kulccsal, ugyanakkor a főnök vagy a takarító egyetlen kulccsal rendelkezik, ami minden ajtót kinyit. Ezt hívják mesterkulcsnak, mely képes minden zárat nyitni, viszont a többi kulcs csak egyetlen zárhoz jó.

Szállások esetén nagyon jó lehetőség

A hotelek és panziók is régóta használják ezt a rendszert. Persze amikor hotelben járunk, nyaralunk, vagy üzleti ügyben utazunk nem gondolunk bele, milyen zár is van a hotelszobánk ajtaján. Pedig a hotel jó példája a főkulcs-rendszernek, hiszen itt valóban lényeges, hogy a vendégek egymás szobájába ne legyenek képesek bemenni, viszont a takarítók dolgát is megkönnyítjük, ha egyetlen kulcs segítségével minden szobába be tudnak menni. Lehet olyan eset is, hogy egy-egy emelethez tartozik külön főkulcs rendszert, de ezt főleg akkor szokták alkalmazni, ha nagyon sok szobáról van szó.

A főkulcs-rendszer mágneskártyás, kulcskártyás megoldással is kombinálható, vagyis ebben az esetben nem kulcs, hanem mágneskártya nyitja az ajtókat, sokszor az áramot is ezzel a kártyával lehet aktiválni a szobában. Ilyenkor a vendégek saját mágneskártyát kapnak, de a takarítók nem egy rakás kártyával mászkálnak, hanem egyetlen, minden ajtót kinyitó kártyával.