zárjavítás, zárjavítás Szolnok, zárszerviz, zárszerviz Szolnok, zárszervíz, zárszervíz Szolnok

Elromlott a zár, mint tegyünk?

Ha valami nem stimmel a zárral, akkor először is érdemes azonosítani a problémát, ugyanis számos gond okozhatja, hogy nem működik rendeltetésszerűen. Először is, mi a baja? Ha akadást tapasztalunk, akkor nem érdemes feszegetni, mert azzal azt kockáztatjuk, hogy beletörik a kulcs a zárba. Ha sikerült kinyitni az ajtót, először nézzük meg, hogy minden csavar a helyén van, nem törött a zár, vagyis hogy tapasztalunk-e bármilyen külsérelmi nyomot. Ha nem, akkor a kulcsot is érdemes ellenőrizni, mert egy deformált kulcs is okozhat akadást.

Ha ez sem jött be, akkor viszont a zár belsejében lesz a gond, valószínű, hogy olajozást igényel, amit elvégezhetünk grafitporral vagy zárolajjal, esetleg WD-40 kenőanyaggal. Amennyiben a probléma már sokadjára tér vissza, akkor nem érdemes tovább várni, inkább hívjunk szerelőt, aki valószínűleg a zárcserét fogja javasolni, de az is lehet, hogy megtisztítja, megolajozza a zárat. Más probléma is lehet azonban a zárral, nemcsak az akadás. Megeshet, hogy a kulcsot nem tudjuk a zárba tenni, ez általában akkor fordul elő, ha feltörték az ajtót, mindenképp hívjunk szerelőt.

Beszorul a kulcs a zárba, mit tegyünk?

Az is megeshet, hogy a kulcs a zárba szorult. Ebben az esetben is leginkább a szerelő lehet a jó megoldás, ugyanis, ha feszegetjük az ajtót, akkor nagy rá az esély, hogy beletörjük a zárba a kulcsot, ami legalább akkor gond lesz, mint ami már megvan. Persze lehetne mondani, hogy minek vacakolunk, hiszen minden bajra a szerelő lesz a megoldás, ám ez nem mindig van így. Ha például a kulcsot szeretnénk kicserélni, mert mondjuk elveszett, akkor egy zárbetétcsere is elég lehet, amit, ha ügyesek vagyunk, akkor mi is elvégezhetünk.

A zárak esetén előfordulhat, hogy a zárnyelv nem akar beakadni, nem tudjuk tehát bezárni az ajtót. Ez leginkább a beltéri ajtók esetén baj. Ilyenkor mindenképp érdemes a zárnyelvet és persze a fogadó részét is megvizsgálni, mert lehet, hogy a zárnyelvnek nincs baja, de ahova be kellene akadnia, az sérült, és ezért nem fogja a zárat. Ezt akár mi magunk is kijavíthatjuk.