Hol találkozhatunk WC-zárral?

Manapság többféle beltéri zár létezik, BB zár, PZ zár, és WC zár. A WC zár, ahogyan a neve is mutatja illemhelyiségek ajtajára szokott felkerülni, és ennyivel le is tudhatnánk ezt a kérdést. Érdekes persze, hogy mitől különleges a WC-zár, mit tud, és hova kerülhet fel a WC-n kívül? Először is. WC zárat valószínűleg mindenki látott, aki járt már nyilvános WC-ben akár vendéglátóhelyen, akár bevásárlóközpontban. A WC zár lényegében egy retesz, amit elfordítunk, ha bent vagyunk, így nem tud ránk nyitni senki.

A vendéglátóhelyeken, még színkód is jelzi, ha valaki épp bent van, piros színt látunk a záron, ha pedig üres a helyiség, nincs zárva a zár, akkor pedig zöldet. Ez nagyon jó módszer, és van egy hatalmas előnye is, mégpedig az, hogy még bezárni sem tudjuk magunkat, nem kell aggódni, hogy valaki beszorul, ugyanis kívülről egy fémdarab, mondjuk, egy pénzérme segítségével már ki is tudunk szabadulni. A zár külső érszén ugyanis van egy vájat, amibe a pénzérme pont beleillik, így pedig elfordítható a zár.

Otthonra is érdemes ilyet választani?

Érdekes kérdés, hogy otthonra van-e értelme ilyen zárat választani. Nos, a WC-re nagyon is megérheti, különösen, ha kisgyerekes családról van szó, esetleg ha idős szerettünk él velünk. Így ugyanis nem kell attól tartanunk, hogy beszorulnak, mi pedig nem tudunk segíteni. A WC egy olyan helyiség, amit a legtöbben magukra szeretnek zárni, így nem zavarják meg őket. Ehhez persze alapvetően kulcsot szokás használni. Ha viszont kulccsal zárjuk be az ajtót, aztán pedig rosszul leszünk odabent, akkor sokkal nehezebben jön be bárki, mint a WC zárak esetében.

Ha kulccsal zárja be magát egy idős szerettünk, esetleg a kisgyerek, aki játszani akart a kulccsal, akkor bizony zárszerelő kell, esetleg szétverni a zárat. Létezik persze vészfunkciós zár, de az meglehetősen drága megoldás egy WC-re. A WC zár sokkal olcsóbb és gyorsabb megoldás, így érdemes inkább ez választani. Így biztonságban lesznek a gyerekek, de az idős rokonok is, mert ha véletlen bajt történik, azonnal jöhet a segítség.