Zárnyitási trükkök, melyek valóban működnek is

A filmekben számtalan zárnyitás trükköt láthatunk. Ma már rengeteg olyan sorozat is van, ahol bűvészek mutatják be a trükkjeiket, és bár mi sosem fogunk átmenni egy üvegajtón kinyitás nélkül, ahogy ők, egyik-másik trükköt azért lehet, hogy elleshetjük tőlük, persze csak akkor, ha lerántják róla a leplet. A filmes trükköket azonban sokkal könnyebb kipróbálni, ám nagyon kell vigyáznunk, mert nem mindegyik működik úgy a valóságban is, mint a filmeken. Érdemes csak az ajtóberúgó, vagy vállal neki szaladós ajtónyitásra gondolni.

Ez a valóságban nem fog működni, ha mégis, akkor nem járunk jól. Ezek a módszerek ugyanis a filmen sosem zárt ajtóval történnek, és a kaszkadőr pontosan tudja, hol kell meglökni, megrúgni a megbuherált ajtót, hogy az nyílni is tudjon. A valóságban vagy nem történik semmi, csak lepattanunk az ajtóról, ez a jobbik eset, vagy törni fog valami, vagy az ajtó, vagy mi. A bankkártyás trükk viszont tényleg működhet, persze csak gombos kilincsű ajtónál, és csak nyitott állapotban. A hajtű is működőképes, de sok gyakorlást igényel, és csak egyszerűbb zárak esetén működik.

A zárnyitás lehet hobbi is

Ha belejövünk a zárnyitogatásba, akár hobbi is lehet belőle. Vannak, akik csak a filmeken látott trükköket akarják megtanulni, mert viccesnek gondolják, hogy ehhez is értenek, de vannak olyanok is, akik valóban komoly hobbiként tekintetnek a zárnyitásra. Számukra egy zár kinyitása olyan, mint másnak a Rubik kocka kirakása vagy az ördöglakat megfejtése, tisztán intellektuális kihívás. Ehhez persze érteni kell a zárakhoz is, vagyis ha valóban prof zárnyitók akarunk lenni, akkor meg kell tanulnunk a zárak alapvető részeit, tulajdonságait.

A zárnyitás hobbi természetesen nem összekeverendő a zárszerelő szakemberrel vagy a betörővel, mert ugyanaz egyik sem. A zárszerelő nem ajtónyitásra szakosodik, bár ért hozzá, hanem a zárproblémák megoldására és a zárak cseréjére. A betörő pedig valóban zárat nyit, de ezt haszonszerzési céllal teszi, ami meg ugyebár bűncselekmény.