Költözés előtt mindenképp cseréljünk zárbetétet

Mielőtt beköltözünk új otthonunkba, mindenképp érdemes kicserélni a meglévő zárat. Természetesen ilyenkor sokan arra hivatkozva nem teszik ezt meg, hogy a szerződésben úgyis meghatározták a kulcsok számát, a régi tulaj pedig át is adta mindet. Lehet, hogy ez valóban így van, ugyanakkor sosem tudhatjuk, hogy ki másoltatott magának egyet az átadás előtt, vagy hogy tényleg négy kulcs volt és nem öt. Ebben sosem lehetünk biztosak, így érdemes legalább a zárbetétet lecserélni, így biztosíthatjuk, hogy valóban ne legyen másnak is kulcsa.

De miért is lényeges ez? Nos, azért, mert a költözést követően lehet, hogy a régi lakó pár holmit még otthagy, és szeretné őket elvinni. Jobb elkerülni, hogy a régi tulaj csak úgy, önhatalmúlag bejárjon hozzánk, még akkor is, ha csak a saját holmiját akarja elvinni. Ha valami eltűnik, akkor kezdődik a vádaskodás, de az is megeshet, hogy a nagy kavarodásban valóban olyasmit is elvisz, ami nem is az övé.

Amikor a zárbetétcsere nem elég

A zárbetétcsere azonban nem mindig elegendő. Két eset van, amikor a költözést követően ne zárbetétcserében, hanem zárcserében gondolkodjunk. Lehet, hogy ez a megoldás drágább, de a biztonságunk érdekében célszerű lépés. Az egyik ilyen eset, ha a zár nem működik megfelelően. Megesik olykor, hogy a régi lakók direkt piszkálták meg a zárat, hogy könnyebben nyíljon, de megeshet, hogy már nem akarták megjavítani, mert úgy gondolták, az új lakóra háruljon ez a költség, már ne rájuk. Ilyenkor mindenképp zárat kell cserélni.

Akkor is ez lesz a jó megoldás, ha lakásbiztosítást kötünk új otthonunkra. Érdemes kihívni a szerelőt, és ellenőriztetni vele, hogy megfelelő zár van-e az ajtón. A lakásbiztosítások esetén van ugyanis a díjfizetésen túl egy feltétel, amit teljesítenünk kell, ha azt szeretnénk, hogy a biztosító betörés esetén fizessen, ez pedig az, hogy megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező, védelemmel ellátott zár kerül fel az ajtóra. Ez pedig nem minden esetben van így. Ha lakásbiztosítást kötünk, akkor a zárat mindenképp ellenőrizzük, ha pedig nem megfelelő, akkor cseréljük le.