Lakatnyitásnál beválnak a filmes trükkök?

A filmes trükkök zárnyitás esetén ritkán válnak be, főleg, ha bejárati ajtón próbáljuk ki őket. Ugyanakkor lakat esetében már más egy kicsit a helyzet, hiszen ebben az esetben egy jóval egyszerűbb szerkezetről van szó. Ha eleget gyakorlunk, és tudjuk, hogyan is működik belül egy lakat, akkor van rá esély, hogy a hajtűvel vagy drótdarabbal történő lakat nyitás menni fog. Azt sok filmben látjuk, ahogy például bilincset nyitnak egy drótdarabbal, szóval a lakat is működhet, ám közel sem olyan gyorsan, mint a filmeken.

A legtöbb trükk, amit lakat esetében látni lehet a neten, az arról szól, hogyan lehet könnyen letörni, hogy csak a lakat sérüljön, amire rárakták, az ne. Ezért sem szokták javasolni a lakatok szétverését, mert például egy biciklit vagy egy ajtót nem érdemes ezért tönkre tenni. De ezen túl is van értelme annak, hogy kinyissuk a lakatot, ne csak letörjük. A legegyszerűbb lakatnyitási praktika ugyanis az, amikor két csavarkulcsot tesznek be a lakat szárai közé, és mint az olló nyelét, összenyomják, a lakat pedig szét is pattan.

Meg is éri kinyitni egy lakatot? Nem jobb újat venni?

Az már világos, hogy a kalapácsos módszer miért is nem túl előnyös, de valóban érdemes elbíbelődni azzal, hogy kinyissuk a lakatot, hiszen használni már úgysem fogjuk tudni, csak a drótdarabos trükkel, amivel egyébként lehet, hogy így is, úgyis tönkre megy, mert belül megsérül. A lakatok viszonylag olcsó szerkezetek, ám vannak drágább darabok is. Ennek ellenére legtöbben inkább a törést választják, mint a nyitogatást, ami végül is érthető, még egy drágább lakat esetében is. Gyorsabb, és egyszerűbb.

A lakatnyitást megtanulni leginkább arra jó, hogy villogjunk vele a haveroknak, hatékonysága némiképp megkérdőjelezhető a fent említett okok miatt is. Ennek ellenére azért érdemes megpróbálni, ha kedvünk van hozzá, ugyanis a lakatok és zárak nyitása igazi intellektuális kihívás, és egy meglehetősen népszerű hobbi, amit már sokan űznek. És ki tudja, mikor jöhet jól, egy ilyen tudás.