lakatos Pécs, pécsi lakatos, zárszerelés, zárszerelés Pécs, zárnyitás, zárnyitás Pécs

Zárfelújítás? Létezik ilyen?

A zárakat általában cserélni szokták, de vannak esetek, amikor érdemes elgondolkodni a felújításukon. Ez persze nem a bejárati ajtókra vonatkozik, hanem a régi, antik szekrényekre, esetleg régi ajtókra, ahol nem az a lényeg, hogy zárható legyen, hanem inkább az, hogy autentikus. Ilyen esetekben érdemes elgondolkodni, hogy a régi rozsdás zárakat felújítsuk, mert egy modern zár lehet, hogy elrontaná az összképet, ha pedig eladásra szánjuk a bútordarabot, akkor még az árát is lejjebb viheti.

Először érdemes megnézni, hogy milyen állapotban van a zár és a zárszerkezet. Ha nem lényeges az, hogy zárható is legyen, akkor ezt a részt is csak annyira érdemes felújítani, hogy szépen mutasson, ne látszódjanak a rozsdafoltok. A külső részeket, kilincset, érdemes kicsit megcsiszolni, majd felület kezelni. Ilyenkor érdemes vigyázni, hogy olyan lazúrt, anyagot válasszunk, ami passzol az eredeti színéhez. Ha rozsda nincs, akkor egy alapos pucolás is elég lehet. Amennyiben fontos, hogy zárható is legyen a szekrény, akkor viszont egy kicsit több munkánk lesz.

Szerkények kinyitásához is hívhatunk zárszerelőt?

Zárszerelőt természetesen ilyenkor is hívhatunk, bár bútorokkal kevesen foglalkoznak, de érdemes megpróbálni. Kinyitni ki fogja tudni a szerelő, de hogy magát az antik zárat meg tudja-e szerelni, azt csak akkor fogja tudni megmondani, ha már látta, hogy milyen zárról is van szó. Néha megoldható, hogy maga a zár maradhat, csak a zárbetét igényel cserét, aminek köszönhetően a zár használható marad, és látványra sem tűnik úgy, mintha a modern zárat keresztezték volna az antik szekrénnyel.

Egyébként akadnak olyan esetek, például iratszekrények esetén, amikor a kulcs elveszik, de a szekrényben lévő adatok fontosak, így mindenképp ki kell nyitni. Ilyen esetekben is bátran keressük a zárszerelőt, mert meg fogja tudni oldani a problémát, és új zárat is tehet fel, amivel újra zárható lesz a fontos adatokat tartalmazó szekrény. A zár a szekrényen is zár, még akkor is, ha nem annyira bonyolult, mint a bejárati ajtón lévő.