zárjavítás, zárjavítás Szolnok, zárszerviz, zárszerviz Szolnok, zárszervíz, zárszervíz Szolnok

Mennyire működnek a filmes trükkök a valóságban?

A filmekben rendszeresen mutatják, hogyan nyitnak ki egy zárt ajtót a főhősök vagy épp az antihősök. Ez megoldható testi erővel, amikor a rendőr berúg egy ajtót vagy valaki nekiszalad, és megpróbálja az ajtót vállal bedönteni, de vannak trükkösebb megoldások, mint a bankkártya vagy a drótdarab. Kezdjük előbb a testi erőnk fitogtatásával az ajtóval szemben, ugyanis ez az a módszer, amit semmi esetre sem szabad megpróbálni. A filmekben az ajtók valójában nincsenek zárva, ha pedig mégis, akkor a megfelelő pillanatban kinyitják őket, hogy a színész vagy a kaszkadőr ne sérüljön meg.

A valóságban ugye ezt a módszert egy zárt ajtón szeretnénk kipróbálni, hiszen zárnyitási módszerként vetjük be. Az ajtó tehát zárva van, nem csak csukva. Ha nekifutásból próbáljuk meg kidönteni vagy lábbal berúgni, akkor valami sérülni fog, vagy mi vagy pedig az ajtó. Ha sikerrel járunk, akkor garantált a zárcsere, de akár az ajtócserét is kockáztatjuk. Ha pedig nem járunk sikerrel arra is nagy az esély, hogy a vállunk megsérül az ütközés közben, ficam vagy akár törés is lehet a vége a mutatványnak. Így vagy úgy, de ezt a megoldást nem nagyon lehet sérülés nélkül megúszni.

Bankkártyától a hajtűig, melyik válik be?

Ha a testi erő nem célravezető, akkor jöjjön a trükkösebb módszer. Bankkártyával vagy hajtűvel szinte mindenki szeretne legalább egyszer ajtót nyitni. A módszer mindkét esetben működhet, viszont nem minden zár esetében. A bankkártyás módszer általában azoknál a záraknál szokott működni, ahol gombos kilincs van, és kívülről nem tudjuk elfordítani kulcs nélkül. Ha nincs kulcsra zárva az ajtó, csak mondjuk becsapta utánunk a huzat, akkor bankkártyával ki fogjuk tudni nyitni. Jobban járunk persze, ha egy műanyag darabbal próbálkozunk, mert ha megsérül a mágnes csík a bankkártyánkon, akkor dobhatjuk ki. Kulcsra zárt ajtóknál viszont ez a módszer sem működik.

A hajtű szintén működőképes megoldás, de csak bizonyos zárak esetében. A mai, modern védelemmel ellátott zárakat piszkálhatjuk napestig, a hajtű nem fogja őket nyitni. Ha ki szeretnénk próbálni ezt a módszert, akkor egy lakaton tegyük, az könnyebben nyílik, ráadásul gyakorlást is igényel, hogy sikerrel is járjunk.