Milyen zár való a beltéri ajtókra?

A beltéri ajtózár kérdésére nem szoktunk sok időt vesztegetni, pedig ez sem egy elhanyagolható kérdés. Számos megoldásból választhatunk ugyanis, beltéri ajtó pedig nemcsak a lakásokban és családi házakban van. Amennyiben vállalkozásunk van, ott is felmerülhet ez a kérdés, és egyáltalán nem lesz mindegy, milyen zárat válaszunk.

BB zár: ezt a zárfajtát mindenki ismeri, hiszen ez a leggyakoribb a beltéri ajtók esetében. Hagyományos tollas kulccsal nyílik. Természetesen van lehetőség, hogy minden ajtóra más-más számozású BB zár kerüljön, de ha ugyanolyan számozású zárat válaszunk, akkor adott számú tollas kulcs mindegyiket nyitni fogja. Bejárati ajtóra ilyen zár semmi esetre se kerüljön fel bár kertkapura, garázsra előszeretettel használják.

PZ zár: ez a fajta nagyon hasonló a bejárati ajtók zárjaihoz. Egyedi kulccsal nyílik, de van lehetőség főkulcs-rendszer kiépítésére is. Kombinálható kulcskártyával is, amennyiben hotelünk, panziónk vagy kiadó szobáink vannak. Általában dolgozószobákba választják, de irodákba is nagyon gyakori.

WC-zár: ezzel a megoldással főleg vendéglátóhelyeken és plázákban találkozhatunk, de a szórakozóhelyek és múzeumok is gyakran használják. A WC zárral valószínűleg már mindenki találkozott, ezek olyan zárak, melyek általában nem kulccsal működnek, hanem retesszel, melyet kívülről is ki lehet nyitni egy pénzérme segítségével, ha szükséges. Az otthonokban ritkán találkozni vele, de egyre többen választják ezt a megoldást.

Mi alapján válasszunk?

Mindenképp gondoljuk végig, hogy hova vesszük a zárat: vállalkozás, telephely beltéri ajtajaira, vagy a családi ház vagy lakás szobáira keresünk zárat? A helyiségek fajtája is döntő lehet, szóval ezt is vegyük számításba. Egy főkulcs-rendszer kiépítése drágább ugyan, de hitelek, panziók, és irodák esetén ezt sem szabad kihagyni a kalkulációból. Ne az ár legyen az elsődleges szempont, hanem az igények, és csak ezek végiggondolása után jöhet a konkrét választás feladata, ahol már természetesen az árak is döntő szerephez juthatnak.