ajtónyitás, ajtónyitás Szolnok, zárszerviz, zárszerviz Szolnok, zárszervíz, zárszervíz Szolnok

Mire figyeljünk, ha zárcserére kerül a sor?

Amikor zárat cserélünk, nemcsak arra kell figyelni, hogy szakember tegye be a helyére a zárat, hanem arra is, hogy a megfelelő zár kerüljön fel. Ha lakásbiztosításunk van, akkor ez különösen fontos, ugyanis a lakásbiztosítás megkötésével még nem feltétlen fog fizetni a biztosító, akkor sem, ha a havidíjat rendszeresen fizetjük. A biztosítók ugyanis elvárják, hogy a lakások ajtaján a megfelelő zárak legyenek, és ha ennek ellenére is betörés történik, akkor fizetik a kártérítést. Ez érthető, hiszen ha mi nem védekezünk, akkor miért várjuk el, hogy ők fizessenek.

A biztosítók szeretnek biztosra menni, és bár egy védelemmel ellátott zár sem garancia arra, hogy nem történik betörés, azért egy jó minőségű zár komoly elrettentő erővel bír. Ezeket a zárakat lényegesen nehezebb és időigényesebb feltörni, mint a silány, olcsó, kínai fajtákat, így a betörők általában nem próbálkoznak velük. Természetesen, ha egy betörő nagyon elszánt, akkor a legbonyolultabb zárat is kinyitja, viszont ilyen esetben már fizet a biztosító, hiszen az alapvető védekezést megtettük.

Mindegyik biztosító ugyanazt a zárat várja el?

Hogy milyen zárat vár el a biztosító, azt a MABISZ útmutatóban tudjuk elolvasni. Bár biztosítónként lehetnek eltérések, általában ugyanazok az elvárások vonatkoznak minden lakásbiztosítást kötő ügyfélre. Ha bizonytalanok vagyunk, és nem tudjunk, hogy milyen zárat vár el a biztosító, akkor az üzletkötőnket tudjunk megkérdezni, illetve az ügyfélszolgálat is ad tájékoztatást, hogy hol nézhetünk utána a feltételeknek. A MABISZ útmutató meglehetősen részletes, minden zártípusra találunk leírást, hogy milyenfajta fogadható el.

Ha zárcserénél erre nem figyelünk, és nem jó zárat választunk, akkor nem kapunk kártérítést egy esetleg betörés esetén. Zárcserekor érdemes a szakembert figyelmeztetni, különösen akkor, ha ő választ nekünk zárat, hogy van lakásbiztosításunk, és ehhez szeretnénk megfelelő zárat tetetni az ajtóra. Általában ebben is segítséget szoktak nyújtani a szerelők, és tudják, melyik zár fogadható el.